جیبرلین، پوست، سرما، جیبرلین‌ها، سموم، مرکبات

عاری از مواد شیمیایی مضراست. توسعه روشهای جایگزین برای کنترل پوسیدگی ضروری می‌باشد(فتوحی قزوینی،1378.(Larkin et al., 1998;
1-11-2- سرمازدگی مرکبات
اغلب گیاهانی که خاستگاه حاره‌ای دارند و بسیاری از گیاهانی که خاستگاه نیمه حاره ای دارند نسبت به سرمازدگی حساس هستند. این امر باعث می‌شود که محصولات در دوره نگهداری در صورت کاهش دما صدمه ببینند. شدت آسیب به بافت‌های حساس به سرما با کاهش دما و افزایش طول مدت قرار گرفتن در معرض دمای پائین بیشتر می‌شود. سرما کل سیستم متابولیک سلول را تغییر می‌دهد و این در حالی است که برخی فرآیندها به سرعت احیاء می‌شوند، اما روند احیای برخی فرایندها آهسته‌تر است. سرما بر کل محیط داخلی تک‌تک سلول‌ها و مولکول‌ها تأثیر می‌گذارد. واکنش‌های آنزیمی، سرعت انتشار مواد و خصوصیات انتقال غشاء همگی تحت تأثیر سرما قرار می‌گیرند. بنابراین احتمال دارد که سرمازدگی مستقیماً حاصل این اثرات باشد.(Anonymous, 2002)
خسارت سرما در میوه مرکبات را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد:
1- خسارت وارده به پوست میوه
شب‌های سرد و مرطوب موجب می‌شود که غدد حاوی مواد روغنی موجود در پوست میوه مرکبات ترکیده و
مواد روغنی آنها روی پوست پخش شود. تراوش این مواد موجب سوختگی سلول‌های پوست واقع در فواصل بین این غدد شده و موجب چروکیدگی آنها خواهد شد. اگر شدت سرمازدگی زیاد باشد لکه های آب گزیده نیز روی پوست میوه دیده می‌شود. عوارض ایجاد شده روی سطح پوست میوه مرکبات قابل جبران نیست(عدولی، 1387).
2- خسارت وارد به گوشت میوه
آب گزیدگی غشاء در پره های میوه و ته نشین شدن هیسپریدین روی غشاء پره ها(در پرتقال) یا در داخل گوشت میوه(نارنگی) و نیز رسوب نارنجین(در گریپ فروت) از 5 تا 10 روز پس از یخ زدگی میوه آغاز می‌شود. کیسه‌های آبدار یخ زده، عصارۀ درون خود را از دست داده و این عصاره به سمت پوست میوه به حرکت در آمده و در آنجا در اثر تبخیر از میوه خارج می‌شود. به این ترتیب کیسه‌های آبدار از میان رفته و دارای پره های توخالی خواهند بود(عدولی، 1387).
1-12- اهمیت کاربرد فناوری پس از برداشت در مرکبات
پرتقال بعد از سیب از نظر میزان مصرف دومین میوه‌ای است که در جهان مورد مصرف عموم مردم است(فتوحی قزوینی و فتاحی مقدم، 1385). با توجه به نقش مرکبات در صادرات غیر نفتی کشور و به منظور افزایش طول عمر نگهداری این میوه، تحقیقات گسترده‌ای صورت گرفته تا بتوان با روش های مختلف شیمیایی و بویژه فیزیکی، کیفیت میوه‌ها را در طول مدت نگهداری حفظ کرد. تیمار میوه قبل از نگهداری اهمیت خاصی در حفظ سلامتی میوه در طول نگهداری دارد. استفاده از پوشش پلی‌اتیلنی در جلوگیری از کاهش وزن و همچنین حفظ سفتی بافت میوه(Sharkeyetal., 1985)،استفاده از واکس برای جلوگیری از چروکیده شدن(شاه بیگ،1381؛ راحمی، 1384) و استفاده از تیمارهای قبل از نگهداری مانند مواد تنظیم کننده(Larrigaudieretal., 2002)برای حفظ کیفیت مؤثر می‌باشد.
1-13- فناوری تولید محصولات سالم
امروزه نیاز و تقاضای مصرف کنندگان در داخل کشور و همچنین کشورهای وارد کننده به میوه‌های ارگانیک که طی مراحل تولید وحمل و نقل آنها از هیچگونه سموم و مواد شیمیایی استفاده نشده باشد رو به افزایش است زیرا باقیمانده سموم ناشی از مصرف قارچ کش‌ها و حشره کش‌ها که سبب آلودگی محیط زیست گردیده وسلامتی انسان را در معرض خطر قرار می‌دهد، یک موضوع جدی است. از آن گذشته بعضی از کشورهای وارد کننده محصولات کشاورزی به شرط اعمال تیمارهای غیر شیمیایی و مشروط بر نداشتن باقیمانده سموم اجازه ورود محصولات را به کشور خود داده و قوانین قرنطینه‌ای سختی را برای ورود محصولات کشاورزی به اجرا گذاشته‌اند(Shahbake etal.,1994). با توجه به مضرات استفاده از سموم شیمیایی برای انسان و محیط زیست، استفاده از موادی که اثرات سوء و زیان آور در انسان و محیط به همراه نداشته باشند حائز اهمیت می‌باشد(Qadir and Hashinaga, 2001).بنابراین استفاده از ترکیبات طبیعی و سازگار با گیاه، طبیعت و انسان برای تولید محصولات کشاورزی و باغبانی ارگانیک مورد توجه می‌باشد، که نه تنها محصول عاری از مواد شیمیایی خطرناک است، بلکه دارای ارزش غذائی و داروئی بالاتر نیز می‌باشد(اصغری، 1385). ترکیبات طبیعی مانند جیبرلین‌ها و پلی‌آمین‌ها می‌تواند در فرمولاسیون‌های کشاورزی بصورت قبل از برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار گیرد که از نظر اقتصادی به صرفه می‌باشد.(Serrano etal., 2004)
1-14-کشف جیبرلین ها
جیبرلین ها پس از سال 1937 یکی از تنظیم کننده‌های رشد گیاهی (جزء پنج هورمون کلاسیک) شناخته شدند و بیش از 112 نوع جیبرلین تا سال 1998 شناسایی شد(Pranamornkith, 2009).قبل از شناسایی هورمون جیبرلین، پژوهشگران برنج‌های با رشد طولی زیاد را مشاهده کرده و پی بردند که عامل طویل شدن نشاء های برنج قارچ جیبرلا فوجی کوریمی باشدکه بعدها ترکیبات مربوطه رااز گیاهان سالم استخراج کردند. گیاهان حاوی جیبرلین های گوناگون زیادی هستند و ساختار شیمیائیشان نسبت به اکسین واضح تر است و همگی بر پایه اسکلت جیبرلین 5-حلقه با گروه های جانبی متفاوت است.بعد از سال 1950 با شناسایی ترکیبات متعددی از جیبرلین‌ها و با نامگذاری بر اساس شماره گذاری، GA3 راکه عامل اسیدی دارد و در فعالیتهای بیولوژیفعال است را اسید جیبرلیک نامیدند.(Opik and Rolfe, 2005)
1-15- اسید جیبرلیک
بطور کلی جیبرلین‌ها از ترکیبات تحریک کننده رشد هستند که در غلظت‌های پائین فعال هستند اما بطور نسبی مقدار کمی بطور بیولوژی فعال هستند مانندGA1،GA4، GA7وGA3 و بقیه به نظر می‌رسد که پیش ماده بقیه جیبرلین ها یا ترکیبات غیر فعال هستند. اگر چه ساختار شیمیایی اسید جیبرلیک تا سال 1950 ناشناخته بود. اما طی قرن ها پیش گیاهان پاکوتاه نیز وجود داشتند که در حال حاظر علت پاکوتاهی یعنی مشکل در سنتز جیبرلین در این گیاهان مشخص شده است. بکار بردن غلظت های متفاوت جیبرلین در این گیاهان پاکوتاه باعث افزایش طول میان گره‌ها شد. اثرات جیبرلین‌ها در تحریک رشد نامحدودند. از اثرات دیگر جیبرلین‌ها در گیاهان به این موارد می توان اشاره کرد:ایجادپارتنوکارپی در برخی گونه ها، تاخیر در پیری برگ و ریزش، شکستن خواب بذور(فعال کردن اندوخته های بذری) و تحریک گلدهی در گیاهان روز بلند.بعلاوه اثرات زیاد دیگری نیز امکان دارد ایجاد شود که در اثر عمل متقابل با دیگر تنظیم کننده‌های رشد گیاهی می‌باشد.(Opik and Rolfe, 2005)

شکل1-2- ساختار شیمیایی اسید جیبرلیک.(Opik and Rolfe, 2005)
1-16- مسیر بیوسنتز جیبرلین‌ها
جیبرلین‌ها در برگهای جوان سنتز شده و بوسیله عمل انتشار از



قیمت: 11200 تومان

Author:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *