این، گیاهان، اسانس‌ها، یا، ترکیبات، ممکن

غده‌های ترشحی، مجاری ترشحی در قسمت‌های سطحی و درونی اندام‌های مختلف: برگ‌ها، گل‌ها، میوه‌ها، جوانه‌ها و شاخه‌های گیاهان وجود دارند. سلول‌ها و بافت‌های ترشحی مزبور ممکن است تنها در یک اندام گیاه وجود داشته باشد(مثلاً تنها در گل یا میوه) یا ممکن است در اندام‌های مختلف گیاهان پراکنده باشند. در این صورت اسانس‌های حاصله از نظر کمیت و کیفیت و همچنین اجزاء و عناصر تشکیل دهنده از اندامی به اندام دیگر تفاوت دارند(صداقت، 1386).
اسانس‌ها معمولاً در داخل سلول‌های گیاهی به شکل قطرات کروی و گلبول‌ مانند جای گرفته‌اند. وجود اسانس‌ها تنها در حدود 2000 گونه از 250 هزار گونه گیاه گلداری که تاکنون شناخته شده، گزارش گردیده است. مهمترین گیاهان دارویی حاوی اسانس متعلق به خانوادهای نعناع، سداب، مورد، گشنیز، کاسنی، کاج، سرو و تعداد کمی ‌از گیاهان خانواده‌های دیگر می‌باشند. اسانس‌ها به طور کلی بازمانده‌های ناشی از فراینده‌های اصلی متابولیسم گیاهان به ویژه در اوضاع تنشی محسوب می‌شوند(ابراهیم پور و عیدی زاده، 1388).
اسانس‌ها معمولاً دارای خواص زیر می‌باشند: موادی فرارند، در الکل و دیگر حلال‌های آلی حل می‌شوند(ابراهیم‌پور و عیدی‌زاده، 1388). اسانس بادرنجبویه، رازیانه، اسطوخودوس، نعناع، پونه، زیره، رازیانه، انیسون، مرزنگوش، سوسن بری و آویشن دارای اسانس‌های روغنی هستند(ولاگ و استودولاژ، 1382) و معمولاً متعلق به ترپن‌ها، سزکویی‌ترپن‌ها، الکل‌ها، استرها، آلدئیدها، فنل‌ها، اترها و یا پراکسیدها می‌باشند (ابراهیم پور و عیدی زاده، 1388). اسانس‌ها ممکن است با موادی نظیر رزین‌ها و صمغ‌ها همراه گردند که در این صورت ترکیبات شیمیایی حاصل بسیار پیچیده می‌باشند. این ترکیبات معمولاً در دمای پایین به صورت جامدند و در دمای بالا ذوب و مایع می‌شوند. ترکیبات مذکور همچون خود اسانس‌ها غالباً توسط سلول‌های مجاری ترشحی خاصی ساخته شده و در این مجاری انبار می‌گردند. استخراج این مواد عموماً به‌ کمک تبخیر با بخار آب انجام می‌گیرد و معمولاً در آب حل نمی‌شوند(یا به ‌سختی حل می‌شوند)، این مواد غالباً مانع رشد باکتری‌ها می‌گردند و خاصیت ضدتورم، ضددل‌درد، آرام‌بخش، ضدنفخ، اشتهاآور و گاهی اوقات خاصیت خلط‌آوری دارند(ابراهیم پور و عیدی زاده، 1388).
اثرات فارماکولوژیک اسانس‌ها:
اثرات گوارشی.
اثرات تنفسی.
اثرات قلبی وعروقی.
کاهش قندخون.
اثر ضدمیکروبی وضدقارچ.
اثر بر بیماری‌های پوستی.
روغن‌های



قیمت: 11200 تومان

این نوشته در پایان نامه ها ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *